Pasivna hiša: hiša prihodnosti

 

Ste pred gradnjo hiše in želite zgraditi toplotno učinkovito hišo, ki bo povzročala le minimalne stroške ogrevanja. Potem je pasivna hiša prava izbira. Taka hiša je zgrajena na poseben način in z uporabo najbolj toplotno izolativnega materiala, ki omogoča, da objekt ne porabi več 15 kilovatnih ur na kvadratni meter letno za ogrevanje tega objekta. Zmanjšanje toplotnih izgub dosežemo z različnimi tehničnimi rešitvami in upoštevanjem predpisanih konstrukcijskih kriterijev.


 

Orientacija

Pasivna hiša mora maksimalno izkoriščati energijo sonca, kar dosežemo tako da objekt umestimo  na južno orientirano zemljišče. Upoštevati moramo tudi da je objekt primerno oddaljen od drugih objektov in dreves, predvsem od iglavcev.

 

Oblika zgradbe

Pasivna hiša mora imeti enostavno in kompaktno obliko. Prostore v katerih bivamo in preživimo več časa, ki imajo veliko steklenih površin, obrnemo proti jugu, druge pomožne prostore, z manjšimi okni pa obrnemo proti severu.

 

Okna in vrata

Vgrajujemo samo okna in vrata z nizko toplotno prevodnostjo in visokim faktorjem prepuščanja sončnega sevanja. Najpogosteje se v te namene uporabljajo okna in vrata s trojno zasteklitvijo.

 

Zunanji ovoj zgradbe

Fasadni ovoj predstavlja največjo površino objekta, skozi katerega se izgublja največ toplote, zato moramo največ pozornosti posvetiti prav fasadnemu ovoju. Pasivna hiša je zato obložena z toplotno izolacijskim materialom, ki zagotavlja nizke toplotne prevodnosti, kot je na primer ekspandirani polistiren, kamena volna in poseben material imenovan YTONG MULTIPOR.

 

Zrakotesnost

Fasadni ovoj pasivne hiše mora biti tudi zrakotesen, kar pomeni da ni nekontroliranega prezračevanja. Če poenostavimo to pomeni, da fasada nima toplotnih mostov, špranj in nezapolnjenih fug.

 

Prezračevanje – rekuperacija

Gre za sistem kontroliranega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka in oddajanjem te toplote hladnemu svežemu zraku.

 

Kvalitetni ponudniki:
WIGO HAUS, Mirko Zorčič s.p.
Podjetje, ki slovi po kvaliteti in izkušnjah, ki so si jih nabrali v mnogih letih delovanja in gradnji montažnih hiš.

KOBAL suha gradnja
Podjetje z Jesenic se lahko pohvali z natančno zgrajenimi unikatnimi montažnimi hišami, ki jih uredijo glede na želje naročnika.  
Ali ste vedeli?


 
Z gradnjo stanovanjske hiše v nizkoenergijski ali pasivni tehnologiji , se lahko potegujete za sredstva eko sklada in na ta način si povrnete 30% vseh stroškov nastalih z gradnjo, v kolikor tako zgrajena stanovanjska hiša zadovoljuje naslednje pogoje:
 
• energijska učinkovitost stavbe Qh ≤ 35 kWh/m2a
 
• v objekt je vgrajen sistem prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija)
 
• vsaj 25% skupne potrebne toplote za ogrevanje in pripravo sanitarne vode je zagotovljeno iz obnovljivih virov energije